12 Radovednosti o galebih, za ki jih morda ne veste




Vedno sem mislil, da bo svet nedvomno zelo žalosten kraj, če ptice ne bi obstajale in me je moja kratka napoved v gaviotilen svet le še enkrat potrditev v tej izjavi.

Vidimo jih predvsem v mestih, kjer je morje. Galebi postopoma zamenjajo golobe in številne druge ptice, ker se zlahka razmnožujejo. So morska ptica iz družine Laridae in so sorodne morska pogoltnjenja. Ponavadi gnezdijo v velikih, gosto naseljenih in hrupnih kolonijah. Ker sem prepričana, da nisem edina, ki je strastna do “urbanih ptic”, bom zbrala nekaj radovednosti, ki so mi najbolj zalotile oko.




      1. Lahko pijejo slano vodo in jo izganjajo v obliki solz.
      2. Ne morejo leteti, če ni vetra. Mirna je galebska kriptonita, kdo bi to rekel?
      3. Po vodi lahko hodijo zahvaljujoč membrani, ki premaže dlani. Te velesila ne bom komentirala, ker nočem biti obtožena, da sem svetospolna.
      4. Mormoni so ga sprejeli kot simbol. Po njegovih zapisih mu je sredi 19. stoletja kuga kobilic požgala pridelke in mu je z ubijanjem priskočila na pomoč jata galebov. Od leta 1913 zlati kip spominja na ta podplat, imenovan Čudež galebov, v Salt Lake Cityju v Utahu. Videti je, da je bil ta kip prvi, ki je bil podan v spomin na ptico. Utah trenutno uporablja tudi kalifornijskega galeba kot ikono države.


12 Curiosidades sobre gaviotas que quizás desconocieras

Cómo adelgazar un kilo a la semana sin dietas: las siete cosas que debes hacer